Tłuszcz na plecach – przyczyny, skutki i naturalne metody redukcji
Tłuszcz na plecach, zwłaszcza ten, który gromadzi się pod biustonoszem, to problem, który dotyka wiele osób, a jego przyczyny często sięgają złych nawyków
Bieganie a nadciśnienie: Jak dbać o zdrowie serca?
Nadciśnienie tętnicze to schorzenie, które dotyka coraz większą liczbę osób na całym świecie, a jego konsekwencje mogą być poważne, w tym prowadzić do zawałów serca czy
Dieta białkowo-węglowodanowa – jak skutecznie schudnąć?
Dieta białkowo-węglodanowa zyskuje na popularności jako skuteczny sposób na redukcję masy ciała, łącząc odpowiednie proporcje białka i węglowodanów. Badania wskazują,
Jak skutecznie zadbać o skórki przy paznokciach? Poradnik pielęgnacyjny
Jak zadbać o skórki przy paznokciach?

Skórki wokół paznokci, choć często niedoceniane, pełnią kluczową rolę w ochronie zdrowia naszych dłoni i estetyki
Olej z czarnuszki na twarz - właściwości i korzyści dla skóry
Olej z czarnuszki, znany również jako "czarny kmin", to skarb natury, który od wieków cieszy się uznaniem w medycynie i kosmetologii. Jego liczne właściwości
Jak skutecznie zacząć odchudzanie i wprowadzić ćwiczenia?
W dzisiejszych czasach odchudzanie staje się nie tylko celem estetycznym, ale także kwestią zdrowotną, która dotyka coraz większą liczbę osób. Jednak, aby skutecznie
Domowe kosmetyki: zalety, przepisy i jak je przechowywać?
Domowe kosmetyki stają się coraz bardziej popularnym wyborem w świecie pielęgnacji, zachwycając miłośników naturalnych rozwiązań. W dobie rosnącej świadomości

Kotlet schabowy to jedna ze sztandarowych potraw w kuchni polskiej. W niektórych domach musi pojawić się przynajmniej raz w tygodniu w połączeniu z ziemniakami i mizerią, dlatego też każdy ma swoje sposoby i patenty, aby kotlet zawsze smakował „jak w domu”. Jak powinno się przygotowywać klasycznego schabowego?

Przepis na kotlety schabowe

Jak usmażyć schabowego? To pytanie może wydawać się banalne, dopóki okaże się, że pominięcie jakiegoś etapu albo użycie innego tłuszczu do smażenia diametralnie zmieniają smak potrawy. Na początek potrzebny nam będzie ładny kawałek schabu bez kości, który dokładnie myjemy i usuwamy nadmiar tłuszczu, jeśli warstwa jest zbyt gruba. Mięso kroimy na plastry io grubości dwóch centymetrów, a następnie rozbijamy tłuczkiem, żeby były cienkie. Dzięki temu schab, który jest mięsem twardym, zyska lepszą konsystencję. Niektórzy uważają, że korzystanie z tłuczka do mięsa, rujnuje jego strukturę, dlatego w zamian używają swoich pięści. Rozbite kotlety doprawiamy solą i pieprzem, a następnie szykujemy składniki do panierki.

Smażenie kotletów schabowych

Do przygotowania panierki niezbędne są dwa płytkie talerze oraz jeden głęboki, w których umieszczamy osobno mąkę pszenną, bułkę tartą oraz roztrzepane jajka. Do jajek można również dodać nieco soli i pieprzu. Każdy kotlet obtaczamy po kolei w mące, jajku, a następnie w bułce tartej. Podwójna panierka, a więc obtoczenie ich jeszcze raz jajku i bułce, sprawi, że mięso po usmażeniu będzie bardziej soczyste, a panierka stworzy grubą i chrupiącą warstwę. Przygotowane w ten sposób kotlety smażymy po trzy minuty z każdej strony. W przypadku podwójnej panierki wydłużam nieco czas smażenia aż nabierze ona intensywnie złocistego koloru. Na ostatnim etapie najważniejszym czynnikiem gwarantującym pyszne schabowe jest tłuszcz. W tym przypadku musi to być smalec. Nie tylko w naturalny sposób podkreśla on smak wieprzowiny, ale również się nie przypala. Olej sprawi, że mięso będzie gorsze w smaku, a masło przypali się razem z panierką.