Dieta to podstawowy element w walce ze zbyt wysokim cholesterolem. Często nasze życie opiera się na produktach i potrawach, które tylko powodują, że nasz cholesterol rośnie. Ale jak zbić cholesterol? Kiedy otworzymy naszą lodówkę może się okazać, że większość produktów jaki posiadamy, tylko utrudni nam tą nierówną walkę. A więc co warto wyeliminować z codziennej diety lub choćby ograniczyć do minimum
– tłuszcze zwierzęce
– czerwone mięso
– tłusty ser, śmietana
– mleko
Warto natomiast do dziennej kuchni włączyć takie produkty jak:
– zdrowe oleje nierafinowane np. lniany
– orzechy (laskowe, włoskie, nerkowca)
– morskie ryby bogate w kwasy Omega 3
– świeże owoce i warzywa
– produkty pełnoziarniste
– zioła (oregano, melisę, bazylię, miętę)
– przyprawy (cynamon, goździki, kurkumę)
Często słyszeliśmy, że jajka tylko podwyższają nasz cholesterol, ale okazuj się, że jest to pewnego rodzaju mit. Spożywanie jaj może być związane z niezdrowym stylem życia, w tym niezdrową dietą, małą aktywnością fizyczną i paleniem papierosów. Liczne badania potwierdzają, że spożywanie jednego jajka dziennie jest bezpieczne.
Podczas doboru diety warto skonsultować się z dietetykiem.
Najnowsze komentarze