Matcha ciasto – jak to ugryźć?
Istnieją w kuchni ciasta codzienne, takie zupełnie zwyczajne. Istnieją również ciasta wyjątkowe. Właśnie do tej drugiej kategorii można zaliczyć ciasta, do których wypieku używa się jako składnika herbaty matcha.
Składnik ten jest jeszcze niezbyt popularny i stosunkowo niedawno wykorzystywany jest w polskiej kuchni, a pochodzi rodem z Japonii. Jest to nic innego, jak sproszkowana zielona japońska herbata. Wykorzystywana w ciastach nadaje im specyficzny, zielony kolor, a także wyjątkowy aromat i smak. Dodatkowo zielona herbata matcha ceniona jest również za swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne.
Jedno jest pewne – takie ciasto napewno zaskoczy gości swoim oryginalnym wyglądem i smakiem.
SERNIK KOKOSOWO – CYTRYNOWY Z MATCHĄ.
Składniki: na spód:
– 120g ciastek
– 40g rozpuszczonego masła
– 2 łyżki wiórków kokosowych.
Składniki na masę serową:
– 500 g twarogu tłustego, trzykrotnie zmielonego (z kubełka)
– 110 g cukru pudru
– 250 ml mleczka kokosowego
– 2 łyżki (18g) Moya Matcha Codzienna
– otarta skórka z 1 cytryny
– sok wyciśnięty z jednej cytryny
– 20 g żelatyny
– 60 ml wody.
Wykonanie:
1. Ciastka pokruszyć lub można zmiksować w malakserze, dodać rozpuszczone masło i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać.
2. Rozprowadzić masę ciasteczkową płaską warstwą na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i dokładnie wygładzić. Masą wykładamy tylko spód tortownicy.
3. Tortownicę z rozsmarowaną masą włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
4. Żelatynę zalać zimną wodą i pozostawić do napęcznienia na 10 min. Rozpuścić delikatnie żelatynę w kąpieli wodnej – nie wolno jej zagotować.
5. Wymieszać cukier puder z przesianą przez sitko matchą.
6. Podgrzać mleczko kokosowe i dodać do niego rozpuszczoną żelatynę oraz cukier puder z matchą.
7. W misce zmiksować twaróg, sok i skórkę z cytryny, a następnie dodać herbacianą miksturę i wymieszać.
8. Masę serową wylać do tortownicy z wcześniej przygotowanym spodem i wstawić do lodówki na parę godzin do stężenia.
Najnowsze komentarze